Sunday, June 21, 2015

BISKUT OREN BUTTERSCOTCH

BAHAN-BAHAN:

250gm mentega
200gm tepung ubi kentang
120gm tepung gandum
80gm gula perang lembut
60gm tepung kastard
30gm butterscotch chip
5ml pes oren
1 biji oren - diparut kulit
Manik gula
Butterscotch chip - dicairkan untuk hiasan

CARA-CARA:

1. Pukul mentega bersama gula perang, parutan kulit oren dan pes oren sehingga lembut.
2. Masukkan tepung ubi kentang, tepung gandum dan tepung kastard.
3. Masukkan butterscotch chip dan uli menjadi doh yang lembut.
4. Bulat-bulatkan doh dan tekan menggunakan garpu.
5. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190'C atau 200'C selama 15-20 minit
6. Setelah biskut sejuk, hiaskan dengan butterscotch chip yang dicairkan dan manik gula.

INFO : Penggunaan kulit oren yang diparut adalah untuk memberikan rasa yang lebih enak terhadap biskut.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...