BAHAN-BAHAN :
220gm mentega
220mml minyak jagung (minyak masak pun boleh)
200gm gula perang halus
200gm gula kastor
750gm tepung gandum
250gm serbuk koko
300gm coklat chip
200gm cincangan badam
1 biji telur
15ml susu segar
5gm krim tartar
5gm serbuk penaik
5 ml esen vanilla
CARA :
1. Pukul mentega bersama minyak jagung, gula perang, gula kastor, esen vanilla dan telur hingga kembang.
2. Di dalam mangkuk, satukan tepung gandum, serbuk koko, krim tartar dan serbuk penaik. Ayak dan tuang ke dalam adunan.
3. Masukkan coklat cip dan cincangan badam. Kaup balikkan sehingga menjadi doh yang lembut.
4. Tutup mangkuk berisi doh dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
5. Keluarkan. Ambil sudu kecik dan sendukkan doh ke dalam dulang pembakar (seperti membuat drop cookies)
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180'C-190'C selama 18-20 minit atau hingga biskut masak.
INFO : Penggunaan krim tartar menjadikan biskut lebih kenyal dan cantik.
No comments:
Post a Comment