Monday, July 6, 2015

TOMYAM PAPRIK

BAHAN-BAHAN :

2 ulas bawang putih ~ di mayang
2 ulas bawang merah ~ di mayang
100gm isi ayam ~ potong dadu
100gm udang ~ bersihkan
2 sudu makan cili boh/cili kisar
250ml air
1 batang serai
4 helai daun limau purut ~ diracik
1 sudu makan kicap manis
100gm bunga kubis ~ dipotong
10 batang kacang buncis ~ dipotong
1 batang lobak merah ~ dipotong halus
1 biji lada Benggala merah
10 biji ketiak jagung ~ dipotong
2 sudu makan perencah tomyam
1 sudu besar minyak untuk menumis

CARA-CARA :

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dimayang.
2. Masukkan cili boh/kisar dan masukkan isi ayam dan udang. Masak selama lima minit.
3. Kemudian masukkan semua sayuran seperti kubis,kacang buncis, lobak merah, lada benggala dan ketiak jagung.
4. Kemudian masukkan air, serai, daun limau purut dan kicap manis. Kacau sebati dan biar mendidih.
5. Akhir sekali, masukkan perencah tomyam. Gaul sekata dan siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...