Sunday, May 24, 2015

RESEPI : KENTANG GORENG OAT BERKARI


Assalamualaikum dunia....
Short entry! Short Entry!
Haaa...
Ini resepi namanya - APA PUN BOLEH-
Asalkan boleh dimakan dan kenyang.


Bahan-bahan:
Kentang 2 biji.
Tepung gandum+tepung beras
Oat
Telur sebiji
Serbuk kari
Daun kari (Kalau nak letak)
Garam



Aku makan ni sambil gigit cili api. Perghhh!!!
Berdesing telinga.
Mata berair, hidung berhingus.


Cara nak buat:
  1. Kupas kulit kentang. Tak nak kupas pun tak pe. Tapi basuh bersih-bersih kulit tu.Berus pun tak apa.
  2. Lepas dah basuh kentang, potong at least 4 secara vertikal. Aku suka potong 8. Nipis skit. Garing dan rangup dimakan.
  3. Dalam bekas plastik yang bertutup, campurkan oat,garam dan serbuk kari.Shake it!
  4. Bancuh batter tepung. Aku guna nisbah 1 tepung gandum:1 tepung beras. Kalau ada tepung magic yang goreng jadi macam KFC tu lagi senang.
  5. Pecahkan telur.Kacau.Celupkan kentang dalam telur,kemudian celup dalam adunan tepung.
  6. Campakkan dalam bekas bertutup yang ada oat tadi tu. Goncang kasi rata dan sebati. Jangan lupa tutup bekas tu. Berterabur pulak kang....Haru!
  7. Goreng.
  8. Siap dimakan. Bila-bila masa dan di mana jua.
Kenapa aku guna 2 kentang je? Sebab benda berminyak macam ni buat aku senang muak. Bleerrgghh!!
Tak boleh makan banyak-banyak.
Benda ni senang je nak buat.
Kacang mamak senang.
Selamat mencuba
Chiao!





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...